BESLENME VE DİYETETİK (TR) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Ortalama insan ömrünün uzamasına ve hızla artan bilgi birikimine paralel olarak, sağlık alanında pek çok farklı meslek gruplarına ihtiyaç artmaktadır. Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde pek çok hastalığın tedavisinde sağlıklı ve doğru beslenme çok önemli bir yer teşkil etmektedir. Dengeli ve doğru beslenmenin doğumdan itibaren başlayarak sağlıklı bir yaşamı devam ettirmedeki önemi yadsınamaz. O nedenle, diyetisyenler sağlığın korunması, geliştirilmesi, hastalık durumlarında tedaviye eşlik olarak uygun beslenme şeklinin belirlenmesi ve destek tedavinin oluşturulmasında diğer sağlık profesyonelleriyle iş birliği içinde aktif olarak rol oynayan bir meslek grubudur. Diyetisyen; beslenme ve diyetetik alanında gereken eğitim ve donanımı sağlamış, bireylerin ve toplumların beslenme alışkanlıklarını inceleyerek onların gereksinimlerine uygun diyet tedavisini planlayan, uygulayan ve bu konularda eğitim yapan kişidir.

Bu bölümden mezun olan öğrenciler yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakım evleri, ana-çocuk sağlığı, toplum sağlığı, özel diyet polikliniklerinde araştırıcı, eğitici, tedavi ve rehabilite edici olarak hizmet vermenin yanı sıra bu mesleğin  akademisyenliğini de yapabileceklerdir. Ayrıca mezunlar, toplu beslenme yapılan kurumlarda, besin ve beslenmeyle ilgili özel veya kamu kuruluşlarında, yönetici, araştırıcı ve eğitici olarak da çalışabilmektedirler.


Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet AKMAN
Tarihçe
Beykent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2017-2018 eğitim- öğretim yılında faaliyete başlamıştır.
Kazanılan Derece
Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Beslenme ve Diyetetik Lisans Programı, lise ve dengi meslek liseleri çıkışlı, Üniversite Seçme ve Yerleştirme Sınavlarında aldıkları "SAYISAL" puanı ile bölüme girmeye hak kazanmış erkek ve kız öğrencilere mesleki eğitim öğretim sağlamaktadır. Eğitim dili Türkçedir. Bazı meslek dersleri İngilizce seçmeli olarak alınabilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunları lisans üstü eğitim kapsamında yüksek lisans ve doktora yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin öğrenimleri sırasında alacakları zorunlu ve seçimlik derslere ilişkin olarak bir haftanın beş eğitim öğretim gününde yapılan teorik ders, uygulama ve laboratuvar, yarıyıl içi proje, staj, bilgi beceri, seminer ve yetkinliklerin kazandırılmasına dayalı öğrenci is¸ yükü esas alınır. Öğrenci iş yükü; ders saatlerinin yanı sıra klinik çalışması, ödev, sunum, sınava hazırlık, sınav, iş yeri eğitimi gibi eğitim-öğretim etkinliklerinde harcanan bütün zamanı ifade eder. Bir eğitim-öğretim yılında ders ve uygulama kredilerinin toplamı her dönem için otuz (30) AKTS kredisi olmak üzere toplamda atmış (60) AKTS’dir ve mezuniyet için toplam iki yüz kırk (240) AKTS kredisi alınması gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Diyetisyenlik mesleğindeki gelişmeye paralel olarak diyetisyenlerin çalışma alanları da oldukça fazlalaşmıştır. Bu bölümden mezun olan öğrenciler KPSS ile atanıp Sağlık Bakanlığı gibi bazı kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı kanuna bağlı devlet memuru olarak çalışabilecekleri gibi özel sektörde de iş bulma imkanına sahiptir. Diyetisyenlerin çalışabildiği alanlar şu şekilde sıralanabilir: • Eğitim kurumlarında "Eğitici Diyetisyen" olarak • Araştırma kurumlarında "Araştırmacı Diyetisyen" olarak • Hastanelerde "Diyetisyen" olarak (bu alan Diyabet Diyetisyenliği, Renal Diyetisyenlik, Onkoloji Diyetisyenliği, Nütrisyon Diyetisyenliği, Poliklinik Diyetisyenliği gibi pek çok alt alana ayrılmıştır) • Toplu Beslenme Yapılan Kurumlarda "Yönetici Diyetisyen" olarak (Okul, Kreş, Banka, Kamu kurumu gibi yiyecek içecek servislerinde, Restoran, Otel gibi yiyecek servislerinde, Yaşlı Bakım Evlerinde, Yemek Fabrikalarında) • Toplum Sağlığı Diyetisyeni olarak (Bakanlıklar, Ana-Çocuk Sağlığı Merkezleri, Uluslararası Yardım Kuruluşları vb) • Besin Endüstrisinde ürün danışmanı olarak • Özel Danışmanlık Ofislerinde • Sağlık Kulüpleri, fitness merkezleri gibi yerlerde danışman olarak • Spor Kulüplerinde "Sporcu diyetisyeni" olarak, ayrıca sporla uğraşan kişi ve gruplara beslenme danışmanı olarak, • Gazete, dergi yazarlığı, radyo, TV gibi medya programlarında danışman ve program yapımcısı olarak
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar, ölçme ve değerlendirme, Beykent Üniversitesi “Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi” uyarınca yapılmaktadır.



https://obs.beykent.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=286