RADYO,TELEVİZYON VE SİNEMA (TR) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği

Güzel Sanatlar Fakültesinin bir birimi olan Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünün amacı, sanatsal ve yaratıcı yönü gelişmiş, sinemasal yapıtlar üretiminde kuramsal ve uygulamalı bilgilerle donanmış sinemacılar ve televizyoncular yetiştirmektir. Güncel teknoloji ile yoğrulmuş programla; senaryo, yönetim, görüntü, ses ve kurgu konularında deneyimli, toplumsal ve bireysel değerlerin bilincinde, düşünen ve yorumlayabilen çağdaş sanatçılar yetiştirmeyi öngörmektedir.

Eğitimin ilk iki yılında öğrenciler kendileri için hazırlanmış programla; sinema ve televizyon konusunun temel yapısıyla ilgili kuramsal bilgileri edinirler ve uygulamayı olanaklı kılacak estetik ve etik değerlere ilişkin temel kavramlarla tanışırlar. Üçüncü ve dördüncü yıllarda ise; uygulama ağırlıklı derslerle desteklenen, özgür bir ortamda bireysel film projeleri gerçekleştirerek öğrenimlerini tamamlarlar. Bu süreçte, bilgisayar sınıfları, profesyonel amaçlı kullanıma uygun bir televizyon stüdyosu yanı sıra ulusal kanallarımızdan biri olan Beykent TV öğrencilerin uygulamalarına açıktır. Yönetmen, yapımcı, dizi, oyunculuk ve diğer alanlardaki sektör profesyonellerinin yer aldığı seminerler, söyleşiler ve atölye çalışmalarıyla bilgilerini zenginleştirme olanağı bulan ve Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümünü bitiren öğrenciler, sinema, televizyon ve multimedya alanında çalışan tüm kuruluşlarda mesleki kariyerlerini sürdürme olanağına sahiptir. Ulusal ve uluslararası saygınlıkta, konusunda uzman akademisyenlerden oluşan, kuramsal kitaplara sahip güçlü bir kadro tarafından yetiştirilen mezunlarımız gelişen iletişim çağında, sektörün gereksinim duyduğu film yönetmeni, film yapımcısı, görüntü yönetmeni, senarist, kurgucu, televizyon programcısı, sinema yazarı, reklam yönetmeni, ses tasarımcısı gibi sinema ve televizyon sektörünün değişik iş kollarında çalışma olanağı bulabileceklerdir.

Mezunlarımız, Beykent Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Sinema ve Televizyon Ana Sanat Dalında yüksek lisans yapma olanağına da sahiptir.

Bölüm Başkanı
Prof. Bülent VARDAR
Tarihçe
Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü (kuruluş adıyla Sinema TV Bölümü) uluslararası standartlara uygun nitelikte, yaratıcı, medya teknolojilerini kullanabilen, sorumluluk sahibi, donanımlı ve çağdaş sinemacılar yetiştirmek amacıyla Vakıf Üniversiteleri içinde ilk kurulan bölümdür. 1997 yılından günümüze eğitim ve öğretim vermektedir. İlk yıllarında Prof. Dr. Sabri Özaydın, Prof. Dr. Ünsal Oskay, Prof. Burak Buyan sonraki yıllarda Prof. Dr. Oğuz Makal, Prof. Sefa Çeliksap, Prof. Bülent Vardar, Prof. Dr. Cenk Demirkıran, Doç. Dr. Cengis Asiltürk, Dr. Öğretim Üyesi Salih Bolat gibi öğretim üyeleri ve Kemal Sevimli, Ege Ellidokuzoğlu gibi sinema profesyonelleri dersler vermiştir. Günümüzde kadrosunda Prof. Bülent Vardar (Bölüm Başkanı), Prof. Dr. Oğuz Makal, Prof. Cem Kağan Uzunöz, Doç. Dr. Cengis Asiltürk, Dr. Öğretim Üyesi Özge Atar, Araştırma Görevlisi Fatih Çalışkan ve Abdülkerim Tunç bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Sinema ve Televizyon alanında Lisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.
Kabul Koşulları
Bu program için herhangi bir özel kabul koşulu bulunmamaktadır.

Programa kabul ve kayıt ile ilgili Genel Kabul Koşulları ve Genel Kayıt İşlemleri sayfalarını inceleyebilirsiniz.
Üst Kademeye Geçiş
Mezunlar, ilgili alanlarda yüksek lisans veya doktora programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Bu programdan mezun olabilmek için;

• Ders planı ve yapısı ile sunulan derslerden 240 AKTS kredilik dersi geçer not ile başarmak, ve
• 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmak

gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü'nü bitiren öğrenciler sinema, televizyon ve multimedya alanında çalışan tüm kuruluşlarda mesleki kariyerlerini sürdürme olanağına sahiptir. Gelişen iletişim çağında, sektörün gereksinim duyduğu film yönetmeni, film yapımcısı, senaryo yazarı, yönetmen yardımcısı, görüntü yönetmeni ve ses operatörü veya kurgucusu olarak uzmanlaşır ve üretim zincirindeki yerlerini alırlar.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınav yönetmeliği ile ölçme ve değerlendirmeye ilişkin genel kurallar"Beykent Üniversitesi önlisans ve Lisans Eğitim - öğretim Yönetmeliği" ile dÜzenlenmektedir.

Sınavlar, eğitm-öğretim, ölçme ve değerlendirmeye ilişkin özel sÜreçler "Beykent Üniversitesi ölçme Faaliyetleri ve Sınav Uygulama Yönergesi" ile belirlenmiştir.

Bağıl değerlendirme esas ve usulleri ise "Beykent Üniversitesi Bağıl Değerlendirme Sistemi Uygulama Yönergesi" ile tanımlanmıştır.

Derslerde kullanılan öğretim ve ölçme-değerlendirme yöntemleri ders sayfalarında yer alan ders izlencelerinde verilmektedir.

Beykent Üniversitesinde kullanılan Öğretim Yöntemleri ve kodları [1]
1:Anlatım, 2:Soru-Cevap, 3:Tartışma, 4:Alıştırma ve Uygulama, 5:Gösteri, 6:Gösterip Yaptırma, 7:Rol Oynama, 8:Grup çalışması, 9:Benzetim, 10:Beyin Fırtınası, 11:Altı Şapka,12:örnek Olay, 13:Deney / Laboratuvar/Atölye/Alan Uygulaması/Staj,14:Bireysel çalışma, 15:Problem çözme, 16:Proje Temelli öğrenme

Beykent Üniversitesinde kullanılan Ölçme Yöntemleri ve kodları [1]
A:Sınav, B:Kısa Sınav, C:Juri/Kurul Sınavı, D:ödev, E:Rapor, F:Araştırma Makalesi, G:Sunum, H:Portfolyo, I:Uygulamalı Beceri Gösterimi, J:Proje İzleme, K:Grup Projesi İzleme, L: Tez İzleme, M:Devam

[1] Beykent Üniversitesi Ölçme Faaliyetleri ve Sınav Uygulama Yönergesi



https://obs.beykent.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1662