GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI (TR) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği

Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde yer alan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, 2012 yılında Beylikdüzü yerleşkesinde kurulmuş olup, 2016 yılında ilk mezunlarını vermiştir.



2021 yılında Yükseköğretim Kalite Kurulunun (YÖKAK) Turizm alanında yetkilendirdiği tek kuruluş özelliğine sahip TURAK (Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu) tarafından “Koşullu Akreditasyon” ile akredite edilmiştir.



4 yıllık lisans eğitimi veren bölümün eğitim dili Türkçedir. İngilizce hazırlık eğitimi ise isteğe bağlıdır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğrencilerine Erasmus Değişim Programı kapsamında yurtdışında staj veya anlaşmalı üniversitelerde 1 ya da 2 akademik yarıyıl öğrenim görme imkânı sunmaktadır.



Beykent Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, multidisipliner bir eğitim ve öğretim anlayışı ile uygulamalı ve teorik bilgileri bir arada sunan mesleki ve akademik ağırlıklı bir bölümdür. Teorik derslerde temel bilgilerin kazandırılması ve teorik yetkinliklerin geliştirilmesi hedeflenirken, pratik derslerde ise bu bilgilerin uygulamaya dönüştürülmesi ve becerilerin geliştirilmesi sağlanır. Bölüm müfredatına göre ilk iki yarıyılda yer alan derslerin planlanmasında dikkate alınan ana kriter, öğrencinin alana yönelik temel bilgileri edinmesini sağlamaktır. İlk yarıyılda öğrenciler, temel gastronomi ve mutfak sanatları konularına giriş yapar ve genel bir anlayış geliştirir. Aynı zamanda ilk yarıyıl ile başlayan yabancı dil eğitimleri 8 yarıyıl boyunca yetkinliğin geliştirilmesi için öğrenme sırasına dayalı olarak devam etmektedir. 3. yarıyıldan itibaren uygulamalı dersler başlamaktadır. Uygulamalı dersler, tüm yeni ekipmanları bünyesinde barındıran pastane ve ana mutfaktan oluşan profesyonel uygulama mutfaklarında gerçekleştirilmektedir. Temel düzeyden ileri düzeye uzanan uygulamalı derslerin yanı sıra; gıda güvenliği bilincinin kazandırılması, girişimciliği ön plana çıkarılması, sorumluluk duygusunun geliştirilmesi, yöneticilik vasıflarının kazandırılması gibi hedefler doğrultusunda verilen dersler sayesinde öğrencilerin alanın tamamlayıcı ve bütünleşik yapısına hâkim olması beklenmektedir. Ayrıca 4 yıllık eğitim döneminde periyodik olarak düzenlenecek olan seminer, söyleşi, sektörel gezi ve ziyaretler ile öğrencilere bilgi ve deneyim aktarımları sağlanacaktır. Böylelikle öğrenciler akademik bilgi ve sektörel tecrübeleri harmanlayarak kendilerini geliştirme imkânı bulacaktır.



Öğrenciler 4. Akademik yılın sonunda 50 iş günü zorunlu stajlarını gerçekleştirmektedir. Staj döneminde restoranlar, kurumsal yemek üreten işletmeler, otel, tatil köyü, gibi geniş bir yelpazede yer alan yiyecek içecek işletmelerinde kapsamında profesyonel iş hayatına hazırlanacaktır. Aynı zamanda bu dönem içerisinde öğrenciler, Bitirme Çalışması kapsamında alana yönelik bir akademik araştırma sunacaktır.


Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Feyza TATAR TURAN
Tarihçe
Beykent Üniversitesi, Adem Çelik- Beykent Eğitim Vakfı tarafından 1997 yılında 09.07.1997 tarih ve 4282 sayılı kanunla kurulmuş, kamu tüzel kişiliğine sahip bir vakıf üniversitesidir. 1997-1998 akademik yılında eğitim-öğretime başlayan Beykent Üniversitesi, eğitimde yılların verdiği deneyimle her geçen gün daha da büyüyerek, dünya standartlarındaki eğitim kalitesini öğrencilerine sunmaya devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, alanında Lisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.
Kabul Koşulları
13.04.2017 tarih ve 30037 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Beykent Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği (Ek 2) 5. maddesine göre programa kabul edilecek öğrencilerde aranan nitelikler aşağıdaki şekilde açıklanmıştır.
MADDE 5 – (1) Üniversitenin önlisans ve lisans programlarına kayıt olabilmek için ön lisans veya lisans eğitimi ile ilgili programa ÖSYM tarafından yerleştirilmiş olmak ve başka bir yükseköğretime kayıtlı olmamak gerekir. kontenjan dahilinde öğrenci alan kurumdur. Ancak özel yetenek gerektiren programlarda ve yabancı uyruklu öğrenci kabulünde aranacak şartlar Senato tarafından belirlenir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayanlar, yeterli ALES puanları ile yüksek lisans ve entegre doktora programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
• Ders planı ve yapısı ile sunulan derslerden 240 AKTS kredilik dersi geçer not ile başarmak
• 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmak gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bölüm mezunları, otel işletmeleri, tatil köyleri, bağımsız yiyecek-içecek işletmeleri, restoranlar, catering şirketleri, paket bazlı çalışan yiyecek-içecek firmaları, yeme-içme ve kültür dergileri, yemek programları, uluslar arası gemi firmaları ve hava yolları gibi geniş bir yelpazeye sahip yiyecek-içecek sektöründe kolaylıkla çalışma imkanları bulabileceklerdir.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınav yönetmeliği ile ölçme ve değerlendirmeye ilişkin genel kurallar "Beykent Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim - öğretim Yönetmeliği" ile düzenlenmektedir. Sınavlar, eğitim-öğretim, ölçme ve değerlendirmeye ilişkin özel süreçler "Beykent Üniversitesi ölçme Faaliyetleri ve Sınav Uygulama Yönergesi" ile belirlenmiştir. Bağıl değerlendirme esas ve usulleri ise "Beykent Üniversitesi Bağıl Değerlendirme Sistemi Uygulama Yönergesi" ile tanımlanmıştır. Derslerde kullanılan öğretim ve ölçme-değerlendirme yöntemleri ders sayfalarında yer alan ders izlencelerinde verilmektedir.



https://obs.beykent.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1575