BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ (TR) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Biyomedikal Mühendisi
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği
Günümüzün hızla gelişen teknoloji süreçlerinin mühendislik uygulamaları üzerine etkileri farklı sektörlerde hızla değişmiş ve bu değişim günlük hayatımızın birçok açıdan kolaylaşmasını sağlamıştır. Bu gelişmelere bağlı olarak etkilenen sektörlerden biri de sağlık sektörü olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle bilgisayar, elektronik ve genetik alanındaki gelişmelere bağlı olarak son 20-30 yıl içerisinde tıp alanında şu ana kadar elde edilmiş olan bilgiden yüzlerce kat daha çok bilgi üretilmiş ve bu üretilen bilgi ile hem tanı hem de tedavi yöntemlerinin gelişmesi sağlanmıştır. Bu bağlamda özellikle yeni ölçüm ve ölçme yöntemlerinin geliştirilmesi henüz tanısı sağlanamayan hastalıkların tanınmasına yardım ederken aynı zamanda var olan hastalıkların da erken tanısına yardımcı olacaktır. Bununla birlikte biyomedikal mühendisler tarafından üretilen cihazlar ile çeşitli hastalıkların teşhisinde hekimlere yardımcı olunur.

Biyomedikal mühendisliği, geleneksel mühendisliğin analitik yöntemlerini biyoloji ve tıp alanlarına uygulayarak cihaz, yöntem ve yazılım ürünlerin geliştirilmesi konularında uzmanlaşmış bireylerin yetiştirilmesini hedefleyen multidisipliner bir bölümdür. Bu bölüm mezunları hekim, hemşire, terapist, biyolog, laborant, teknisyen, psikolog gibi farklı meslek grupları ile etkileşim içerisindedir. Biyomedikal mühendisler bu etkileşim düşünüldüğünde özellikle mesleki olarak ortak bir dili konuşabilmek ve bu alandaki problemleri daha iyi anlayabilmek adına, tüm mühendisler için ortak olan matematiksel derslerin yanı sıra temel biyoloji ve tıp derslerini de görmektedir.

Biyomedikal mühendisliği, mühendislik prensiplerini tıp ve biyoloji alanlarına uygulayarak sağlık sektörü için tanı (diyagnostik), iyileştirme (terapötik) ve yenileyici (rejeneratif) amaçlı cihaz ve çözümler üreten çok disiplinli bir mühendislik alanıdır. Tıp dünyası ile sıkı bir işbirliği içerisinde olan biyomedikal mühendisliği, elektrik-elektronik, bilgisayar, mekanik, malzeme ve genetik gibi bilimsel alanlardan beslenmektedir.

Beykent Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü ders programı Türkiye ve dünyanın seçkin üniversiteleri ile paralel olarak BOLOGNA kriterlerine uygun olarak hazırlanmıştır.

Bölümümüzün başarılı öğrencileri diğer bölümlerle yan dal veya çift anadal programlarına girebilmektedirler.

Biyomedikal Mühendisliği Bölümünün eğitim dili Türkçedir. İngilizce hazırlık eğitimi isteğe bağlıdır.
Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi A. Umut TÜYEL
Tarihçe
Beykent Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği 2016-2017 eğitim öğretim yılında 3 öğretim üyesi ve 1 araştırma görevlisi ile eğitime başlamıştır. Bugün bölümümüz 7 öğretim üyesi ve 2 araştırma görevlisi ile eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Biyomedikal Mühendisi.
Kabul Koşulları
Bu program için herhangi bir özel kabul koşulu bulunmamaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
Program mezunları kendi alanlarında yüksek lisans ve doktora eğitimi alabilir.
Mezuniyet Koşulları
Program derslerinden başarıyla geçmek ve 2.00 AGNO'ya sahip olmak.
Mezun İstihdam Olanakları
Biyomedikal Mühendisleri;

Devlet ve özel hastanelerde, tıbbi cihazların işletme ve bakım onarımından sorumlu mühendis olarak istihdam edilebilir.

Özel sektörde özellikle AR&GE faaliyetlerinde bulunan kurumlarda, Kalp pilleri, yapay organlar, diyaliz makinesi gibi tıbbi cihazların tasarımı ve üretilmesi, hastaların durumunu ameliyat ve yoğun bakım sırasında izleyecek elektronik ve bilgisayar sistemlerinin tasarlanması ve kurulması, kan analizi için gereken sensörlerin tasarlanması ve üretilmesi, klinik çalışmalarda alınacak kararlara destek sağlayacak uzman sistemler ve yapay zeka sistemlerinin tasarlanması ve gerçekleştirilmesi, ultrason, manyetik rezonans, röntgen, anjiyo vb. tıbbi görüntüleme sistemlerinin tasarlanması ve üretimi, dolaşım, sindirim, solunum, sinir vb. fizyolojik sistemlerin sayısal olarak incelenmesi için matematik ve bilgisayar modellerin gerçekleştirilmesi gibi çok zengin bir yelpazede istihdam edilebilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınav yönetmeliği ile ölçme ve değerlendirmeye ilişkin genel kurallar “Beykent Üniversitesi ön lisans ve Lisans Eğitim - öğretim Yönetmeliği" ile düzenlenmektedir.

Sınavlar, eğitim-öğretim, ölçme ve değerlendirmeye ilişkin özel süreçler "Beykent Üniversitesi Ölçme Faaliyetleri ve Sınav Uygulama Yönergesi" ile belirlenmiştir.

Bağıl değerlendirme esas ve usulleri ise "Beykent Üniversitesi Bağıl Değerlendirme Sistemi Uygulama Yönergesi" ile tanımlanmıştır.

Derslerde kullanılan öğretim ve ölçme-değerlendirme yöntemleri ders sayfalarında yer alan ders izlencelerinde verilmektedir.

Beykent Üniversitesinde kullanılan Öğretim Yöntemleri ve kodları [1]
1:Anlatım, 2:Soru-Cevap, 3:Tartışma, 4:Alıştırma ve Uygulama, 5:Gösteri, 6:Gösterip Yaptırma, 7:Rol Oynama, 8:Grup çalışması, 9:Benzetim, 10:Beyin Fırtınası, 11:Altı Şapka,12:örnek Olay, 13:Deney / Laboratuvar/Atölye/Alan Uygulaması/Staj,14:Bireysel çalışma, 15:Problem çözme, 16:Proje Temelli öğrenme

Beykent Üniversitesinde kullanılan Ölçme Yöntemleri ve kodları [1]
A:Sınav, B:Kısa Sınav, C:Juri/Kurul Sınavı, D:ödev, E:Rapor, F:Araştırma Makalesi, G:Sunum, H:Portfolyo, I:Uygulamalı Beceri Gösterimi, J:Proje İzleme, K:Grup Projesi İzleme, L: Tez İzleme, M:Devam

[1] Beykent Üniversitesi Ölçme Faaliyetleri ve Sınav Uygulama Yönergesi



https://obs.beykent.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=241&lang=tr