OPTİSYENLİK (TR) (İÖ) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Optisyenlik Programı; göz hekimleri tarafından refraksiyon (kırma) kusuru tespit edilen hastaların, görme bozukluklarının giderilmesi veya hafifletilmesi için hazırlanmış reçete verilerine uygun, optik gereçleri seçebilen, belirtilen ölçüler doğrultusunda hazırlayabilen ve hastaya adaptasyonunu sağlayabilen düzeyde eğitim görmüş, meslek yüksekokulu mezunu sağlık teknikerleri yetiştirmeye yönelik eğitim öğretim yapılan iki yıllık bir ön lisans programıdır.

Program, insan göz anatomisi ve fizyolojisi, optik fiziği, optik aletlerin tanıtılıp kullanılabilmesi, çerçeve ve cam seçimiyle, montajının verilerine uygun yapılabilmesi gibi bilgi ve pratiğe dayalı tüm teknik hizmetlerin yerine getirilmesinin yanı sıra, bir işletmenin işleyişinin ve yönetiminin planlanması, maliyet hesaplarının ve iş programlarının yapılması gibi modern yönetim ve organizasyon bilgileri üzerine inşa edilmiştir. Ayrıca program; genel halk sağlığı bilgisi, kalite yönetim sistemleri ve standartları, bilgi teknolojileri kullanımı gibi yetkinlikleri kapsayacak şekilde tasarlanmıştır.

Teorik ve uygulamalı eğitim-öğretim yapılan Optisyenlik Programında teorik dersler ile verilen bilgiler; modern makine ve teçhizatlarla donatılmış optisyenlik laboratuvarında, öğrencilerimizin çalışma alanlarında karşılaşacakları uygulamaların yaptırılmasıyla ve staj çalışmaları ile desteklenmektedir.

Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Leyla POLAT KÖSE
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi H. Muzaffer ŞAĞBAN
Program Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi H. Muzaffer ŞAĞBAN
Tarihçe
Beykent Üniversitesi Tıbbi Hizmetler ve Teknikler bölümü Optisyenlik Programı, ilk olarak 2013 yılında kurulmuş olup 2013-2014 eğitim öğretim yılında faaliyetlerine başlamıştır.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan mezunlara Optisyenlik Programı alanında ön lisans diploması verilir. Sağlık teknikeri ünvanını alırlar.
Kabul Koşulları
Optisyenlik bölümüne Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yükseköğretim Kurumları Sınav (YKS) sonucuna göre TYT puan türünden kabul edilirler.
Üst Kademeye Geçiş
Programımızdan mezun olan öğrenciler fen veya fen edebiyat fakültelerinin fizik bölümlerine dikey geçiş sınavı (DGS) ile geçebilmektedirler.
Mezuniyet Koşulları
Bu programdan mezun olabilmek için;

• Ders planı ve yapısı ile sunulan derslerden 120 AKTS kredilik dersi geçer not ile başarmak ve
• 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmak gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu programdan mezun olan öğrenciler;

Optisyen unvanı ile kendi optik mağazalarında,

Optik mağazalarında mesul müdür olarak,

Gözlük camı ve çerçevesi üretimi yapılan fabrikalarda,

Optik gereçlerin ithalatının ve ihracatının yapıldığı firmalarda görev yapabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınav yönetmeliği ile ölçme ve değerlendirmeye ilişkin genel kurallar"Beykent Üniversitesi önlisans ve Lisans Eğitim - öğretim Yönetmeliği" ile dÜzenlenmektedir. https://www.beykent.edu.tr/Content/files/20180403132847520.pdf
Sınavlar, eğitm-öğretim, ölçme ve değerlendirmeye ilişkin özel sÜreçler "Beykent Üniversitesi ölçme Faaliyetleri ve Sınav Uygulama Yönergesi" ile belirlenmiştir.
https://www.beykent.edu.tr/Content/files/20171014075427712.pdf
Bağıl değerlendirme esas ve usulleri ise "Beykent Üniversitesi Bağıl Değerlendirme Sistemi Uygulama Yönergesi" ile tanımlanmıştır.
https://www.beykent.edu.tr/Content/files/20171006044106899.pdf

Derslerde kullanılan öğretim ve ölçme-değerlendirme yöntemleri ders sayfalarında yer alan ders izlencelerinde verilmektedir.

Beykent Üniversitesinde kullanılan Öğretim Yöntemleri ve kodları [1]
1:Anlatım, 2:Soru-Cevap, 3:Tartışma, 4:Alıştırma ve Uygulama, 5:Gösteri, 6:Gösterip Yaptırma, 7:Rol Oynama, 8:Grup çalışması, 9:Benzetim, 10:Beyin Fırtınası, 11:Altı Şapka,12:örnek Olay, 13:Deney / Laboratuvar/Atölye/Alan Uygulaması/Staj,14:Bireysel çalışma, 15:Problem çözme, 16:Proje Temelli öğrenme

Beykent Üniversitesinde kullanılan Ölçme Yöntemleri ve kodları [1]
A:Sınav, B:Kısa Sınav, C:Juri/Kurul Sınavı, D:ödev, E:Rapor, F:Araştırma Makalesi, G:Sunum, H:Portfolyo, I:Uygulamalı Beceri Gösterimi, J:Proje İzleme, K:Grup Projesi İzleme, L: Tez İzleme, M:Devam https://www.beykent.edu.tr/Content/files/20171014075427712.pdf



https://obs.beykent.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=173&lang=tr