Dili
|
Türkçe
|
Süresi (Yıl)
|
2
|
Azami Süresi (Yıl)
|
4
|
Kontenjanı
|
|
Staj Durumu
|
Var
|
ÖSYM Tipi
|
TYT
|
Program İçeriği
Dünya ekonomisinin küreselleşmesi, milli ekonomilerin hızla birbirine uyum sağlaması ve ülkemizin Avrupa Birliği ile yakınlaşma çalışmaları sonucunda, Dış Ticaret programının önemi ve gerekliliği giderek artmaktadır. Yeni uyum yasası ile birlikte gümrük ve dış ticarette alanlarında çalışan kesimin mevzuat bilgisine sahip olması gerekliliği ve üniversite mezunu olma zorunluluğu durumu, dış ekonomik ve siyasi ilişkilerin giderek daha da karmaşıklaşması, Dış Ticaret,Gümrük İşletme mesleğini daha cazip hale getirmektedir.
Dış Ticaret programının amacı; dış ticaret, gümrük mevzuatı konularında çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Maliye ve Gümrük Bakanlığı’na bağlı gümrüklerde, özel sektöre ait ithalat ve ihracat bürolarında çalışabilirler veya serbest olarak gümrük komisyonculuğu yapabilirler.
Programımızda birinci yıl Ekonomi, İşletme, Hukuk, Genel Gümrük Bilgisi, Temel Matematik, Ticaret Hukuku, Bilgisayar, Türk Gümrük Teşkilatı, Genel Muhasebe, Türkiye Ekonomisi; ikinci yıl da Uluslararası Ekonomi, Konteyner Sistemleri ve İşletmeciliği, Türk Vergi Sistemi, İktisadi Suçlar ve Ceza Hukuku, İthalat İhracat İşlemleri, Gümrük Kanunu ve Yönetmelikleri, Küresel Lojistik, Depo Yönetim Sistemleri, Serbest Bölge ve Liman İşletmeciliği, Gümrük Tarife Cetvelleri, Kaçakçılığın Önlenmesi ve İzlenmesi, Toplam Kalite Yönetimi, Gümrük Bilgi Teknolojileri, Uluslararası Nakliye ve Sigorta gibi dersler okutulur ve uygulama yaptırılır.
Öğrencilerimiz mezun olmak için en az 30 iş günü staj yapmaları zorunludur. Stajlarını gümrüklerde ve gümrük müşaviri bürolarında yapabilmektedirler.
Mezun olan öğrencilerimize; "Dış Ticaret-Gümrük İşletme Meslek Elemanı" unvanı verilir. Meslek elemanları meslek stajlarını tamamlayarak gümrük müşaviri, ithalat ve ihracat bürolarında uzman eleman, kamu kuruluşlarında ise memur olarak çalışabilirler.
Dış Ticaret Bölümünün eğitim dili Türkçedir. İngilizce hazırlık eğitimi isteğe bağlıdır.
Öğr. Gör. Emrah KÖROĞLU
Program Başkanı
|
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Tarihçe
Dünya ekonomisinin küreselleşmesi, milli ekonomilerin hızla birbirine uyum sağlaması ve ülkemizin Avrupa Birliği ile yakınlaşma çalışmaları sonucunda, Dış Ticaret programının önemi ve gerekliliği giderek artmaktadır. Yeni uyum yasası ile birlikte gümrük ve dış ticarette alanlarında çalışan kesimin mevzuat bilgisine sahip olması gerekliliği ve üniversite mezunu olma zorunluluğu durumu, dış ekonomik ve siyasi ilişkilerin giderek daha da karmaşıklaşması, Dış Ticaret, Gümrük İşletme mesleğini daha cazip hale getirmektedir.
|
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Dış Ticaret alanında Önlisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.
|
Kabul Koşulları
Türk öğrenciler, DIŞ TİCARET bölümüne Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yükseköğretim Kurumları Sınav (YKS) sonucuna göre TYT puan türünden kabul edilirler. Daha fazla bilgi için https://www.osym.gov.tr/ adresinden yararlanabilirsiniz.
|
Üst Kademeye Geçiş
Bölümlerarası Geçiş Yapılabilcek Programlar :
Bankacılık ve Sigortacılık, Emlak ve Emlak Yönetimi, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, İnsan Kaynakları Yönetimi, İşletme Yönetimi ( Türkçe ), İşletme Yönetimi ( İngilizce), Muhasebe ve Veri Uygulamaları, Pazarlama, Turizm ve Otelcilik işletmeciliği, Lojistik Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları :
Avrupa Birliği İlişkileri, Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Sigortacılık, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonomi, Ekonomi ve Finans, İktisat, İşletme, İşletme Bilgi Yönetimi, İşletme Enformatiği, İşletme Yönetimi, İşletme-Ekonomi, Lojistik, Lojistik ve Taşımacılık, Lojistik Yönetimi, Sermaye Piyasaları ve Portföy Yönetimi, Sermaye Piyasası, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Teknoloji ve Bilgi Yönetimi, Ulaştırma ve Lojistik, Uluslararası Finans, Uluslararası Finans ve Bankacılık, Uluslararası İlişkiler, Uluslararası İşletmecilik, Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret, Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık, Uluslararası Lojistik Yönetimi, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret ve Finans, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, Uluslararası Ticaret ve Lojistik, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi.
|
Mezuniyet Koşulları
Bir öğrencinin DIŞ TİCARET programından mezun olabilmesi için:
Genel not ortalaması 4,00 üzerinden en az 2,00 olması, Eğitim-öğretim programında yer alan dersleri başarması, Programda öngörülen diğer tüm çalışmaları başarması, Toplam 120 AKTS'lik iş yükünü tamamlaması, İlgili yönetim kurulunca mezuniyetine karar verilmiş olması gerekir.
|
Mezun İstihdam Olanakları
Çalışma Alanları : ithalat veya İhracat alanıyla ilgili şirketlerin Satış, Pazarlama, Operasyon ve Lojistik birimlerinde, gümrük müşavirliklerinde,Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda, Finans Kuruluşlarında, Serbest Bölgelerde, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Firmalarında ve bunun yanı sıra Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler alanında çalışırlar.
|
Ölçme ve Değerlendirme
DIŞ TİCARET PROGRAMINDA KULLANILAN ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ Ara Sınav Final Sınavı Kısa Sınav Ödev Değerlendirme Rapor Sunma
|
https://obs.beykent.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=13&lang=tr
|