AŞÇILIK (TR) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Beykent Üniversitesi Aşçılık Programının amacı üstün bilgi ve becerilerle donatılmış, uluslararası alanda rekabet edebilecek genç yönetici şefler yetiştirmek, zengin Türk mutfak kültürünün akademik bir ortamda korunmasını sağlamak ve bu kültürü uluslararası alanda tanıtmaktır. İki yıllık program süresince adaylara en temelden en ileri seviyeye kadar yemek sanatının tüm inceliklerini öğretmenin yanı sıra yiyecek- içecek işletmeciliğinin temel bilgilerinin verilmesi de amaçlanmaktadır. Öğrenciler toplamda 224 saat İngilizce dersi görmektedirler.



Yiyecek-içecek yönetimi ve yemek pişirme teknikleri teorik ve uygulamalı dersler olarak hazırlanmıştır. Klasik yemek pişirme teknikleri, Türk ve Dünya mutfaklarından örnekler, İleri Mutfak Teknikleri ve Tarif Geliştirme ve Sunum Teknikleri, Pasta ve Unlu Ürünler, Tatlı Üretim Teknikleri, Artizan Ürünler gibi uygulama dersleri ile öğrencilerimizin uluslararası alanda da çalışabilecek düzeye getirilmesi amaçlanmaktadır. 



Yeme-içmenin vazgeçilemez bir ihtiyaç, sağlıklı yaşam açısından bir yaşam kültürü ve bir sanat olduğuna inandığımız için programımızda Beslenme, Besin Güvenliği ve Hijyen, Toplam Kalite Yönetimi, Gıda Mevzuatı gibi derslerimizin yanı sıra gelecekte kendi işlerini kurmayı planlayan öğrencilerimiz için de, Girişimcilik eğitimi verilmektedir. Bunun yanında mesleğinde başarıyı yakalamış ve çeşitli alanlarda profesyonelleşmiş kişilerden de özel çalışmalar ve seminerlerle destek alınmaktadır.



Bölümde öğrencilerin bilgi, beceri ve yaratıcıklarını geliştirebilecekleri üst düzey teknoloji ile düzenlenmiş profesyonel aşçılık ve pastane mutfakları öğrencilerimizin hizmetine sunulmuştur. Mutfak uygulama dersleri aşçı üniforması ve araç gereçleri (beyaz aşçı ceketi, boyun fuları, aşçı kepi ve torşon) ile gerçekleştirilmektedir.



Bölümümüzü seçen öğrencilerimizin mezun olabilmeleri için 30 iş günü zorunlu staj yapmaları gerekmektedir. İsteyen öğrencilerimiz 30 iş günü staja ek 20 iş günü staj yapabilirler.



Aşçılık Programının eğitim dili Türkçedir. İngilizce hazırlık eğitimi isteğe bağlıdır.


Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Emre ÖZTÜRK
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. Emre ÖZTÜRK
Program Başkanı
Öğr.Gör. Emre ÖZTÜRK
Tarihçe
Aşçılık Programı Beykent Üniversitesi Beylikdüzü Yerleşkesi’nde 2005 yılında kurulmuş olup 2018-2019 Eğitim öğretim yılı Güz döneminden itibaren Büyükçekmece Yerleşkesi Yeni binada (Hadımköy) eğitime devam etmektedir. Uygulama derslerinde kullanılmak üzere tüm ekipmanları bünyesinde barındıran biri pastane mutfağı olmak üzere toplamda iki adet uygulama mutfağına sahiptir. Programdaki ortak derslere ise, MYO Müdürlüğü tarafından başka bölüm ve programlardan öğretim elemanları görevlendirilmektedir.
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Aşçılık alanında Ön lisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.
Kabul Koşulları
Aşçılık Önlisans Programına Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan, Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile öğrenci kabul edilmektedir. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) tercih işlemlerinde kontenjan dâhilinde bu programa yerleştirilmesi halinde kayıt hakkı kazanmaktadırlar.
Üst Kademeye Geçiş
Aşçılık ön lisans programlarını başarı ile bitiren öğrenciler, "Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" hükümleri uyarınca örgün veya Uzaktan Eğitim Sistemi ile öğrenim yapan programlara ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde fakülte/yüksekokulların Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyetetik, Gastronomi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Mutfak Sanatları ve Yönetimi lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin programdan mezun olabilmesi için;
1. Programdaki 120 AKTS Kredisi tutarındaki derslerinin tümünden başarılı olması,
2. Mezuniyet sırasında Ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 veya daha yüksek olması,
3. 30 iş günü stajını başarılı bir şekilde tamamlamış ve stajının onaylanmış olması gereklidir.
Mezun İstihdam Olanakları
Program mezunları, geniş iş olanaklarına sahiptirler. İş dünyasında özel sektör veya kamu kesimi de dahil olmak üzere Yiyecek-İçecek Hizmetleri ile ilgili işletmelerde ara elemanı olarak iş imkânı bulabilmektedirler. Bu iş imkanlarından bazıları ise şunlardır;
-Ulusal ve Uluslararası Yiyecek-İçecek işletmeleri mutfak departmanlarında (restoran, cafe vb.)
-Ulusal ve Uluslararası Konaklama işletmeleri mutfak departmanlarında( otel , tatil köyü vb. )
-Yiyecek İçecek Hizmetleri üzerine faaliyet gösteren kamu ve özel sektör diğer işletmelerde ( yemekhane, sosyal tesis gibi. )
-Havayolu şirketlerinde ikram hizmetleri, -Catering şirketleri, -Yeme-içme konusu olan ve yayın yapan dergi ve mecmualar.
Ölçme ve Değerlendirme
Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir.



https://obs.beykent.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=121&lang=tr